antingen - eller elämästä ja maailmasta

Kirja-arvio: "Physics of the Future", Michio Kaku

  • Kirja-arvio:  "Physics of the Future", Michio Kaku

Mielestäni kauas tulevaisuuteen suuntauneita visioita ei ole liikaa, sillä vaikka ne kertoisivat enemmän omasta ajastamme ovat ne kuitenkin usein perehtymisen arvoisia. Ehkäpä nykyinen postmoderni (vai postpostpostmoderni?)  aikamme ei kannusta tulevaisuuteen liittyviin spekulaatioihin, paitsi erinäisten dystopioiden muodossa. Ehkä kiinnostukseni tulevaisuutta koskevaan kirjallisuuteen vaikuttaa myös oma ammattini ja perheeni. Opettamani nuoret ovat työelämässä todennäköisesti vielä  vuosisadan loppupuolella, lapseni ovat kenties elossa jopa ensi vuosisadan puolella. Eläkelaskurin (optimistisen) arvion mukaan eläköidyn elokuussa 2048.

Sain innoitukseni lukea "Physics of the Futuren" Helsingin Sanomien Nokian toimitusjohtaja Rajeev Surin haastattelusta, jossa Suri mainitsi lukevansa parhaillaan kyseistä kirjaa. Olen lapsesta lähtien ollut tieteiskirjallisuuden  ja populaaritiedekirjallisuuden ystävä, joten lyhyen Amazon-tutustumisen  jälkeen päätin hankkia kirjan.

"Physics of the Future" oli hyvin optimistinen lukukokemus, mikä lienee paikallaankin kun yleensä esitellyt tulevaisuusskenaariot tuntuvat olevan eri asteisia dystopioita. Ihmiskunnalla on tulevaisuudessa käsissään entistä paremmat teknologiset työkalut maapallon suurten ongelmien hoitamiseen, eri asia onko halua tähän. Teknologiset työkaluthan ovat olemassa jo nyt, poliittisia ei näytä olevan.

Kaku käsittelee laajasti kahdeksaa eri aihepiiriä tietokoneista varallisuuden jakautumiseen kutakin omassa luvussaan ja jakaa kunkin luvun ennustukset kolmeen eri ajankohtaan; lähitulevaisuuteen (2011-2030),  vuosisadan puoliväliin (2030-2070) sekä kaukaiseen tulevaisuuteen (2070-2100). Luonnollisesti mitä kauemmaksi aikahorisontti ulottuu, sitä huikeampia näkymiä avautuu. 

Koska itse olen opiskellut luonnontieteitä viimeksi 1990-luvun lopulla lukiolaisena en kykene arvioimaan tarkkaan ennustusten tieteellistä pohjaa. Kuitenkin Kaku pyrkii pohjaamaan ennustamansa teknologiset kehitysaskeleet jo nyt kehitteillä olevaan teknologiaan ja useat spekulaatiot vakuuttavat ainakin tämän humanistin.

Teoksen puutteena voi nähdä keksintöjen vaikutusten sosiaalisten vaikutusten puutteellisen analyysin. Aivan samoin kuin lapsuuteni Arthur C. Clarken kirjoissa 1950-luku tuntui jatkuvan ikuisesti myös Kakun kirjassa esitelty 2100-luvun arkipäivä muistutti nykyajan arkipäivää tietyillä teknologisilla lisäyksillä.  Stereotyyppisesti ajatellen tässä toistuu tieteiskirjallisuudessa tuttu teema; nyrkkisääntönä voisi sanoa miesten kirjoittavan parempia teknologisia ja naisten parempia sosiaalisia spekulaatioita. Toki yhteen teokseen ei voi ahtaakaan kaikkea. Kakun arviot robotiikan ja tekoälyn kehityksestä sekä kehityksen  vaikutuksista ovat esimerkiksi konservatiivisemmat kuin vaikkapa Gudmundssonin, Fordin tai Susskindin. Vai vaikuttaako tässä vain alojen huikea kehitystahti, kirjahan on ilmestynyt jo 2011, viisi vuotta sitten?

 

Michio Kaku: Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny and Our Daily Lives by the Year 2100 (Anchor, 480s)

Kirjasta löytyy kohtalaisen hyvin tehty Wikipedia-sivu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Physics_of_the_Future

Amazon-sivulta löytyy kirjasta näyte, samoin kuin roppakaupalla arvioita:

https://www.amazon.com/Physics-Future-Science-Shape-Destiny/dp/0307473333

Michio Kakun kotisivut. En tiedä onko yhdennäköisyys tohtori Emmett Brownin kanssa sattumaa vai tarkoituksellista...

http://mkaku.org/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni postmoderni aikakausi päättyi joskus 2005-2010 ja elämme nykyään sen jälkeisessä maailmassa siirtymässä kohti ekologista- eli vihreääaikakautta tai voi sitä arkkitehtuurin mukaan nimitta Blobitektuuriksi. Lyhyesti sanottuna postmodernin kauden nousuhumalasta on laskeudettu krapulaan.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Luulin jo postmodernismin olevan modernin krapulaa... :) Postmodernin viehätys ja puute on visioinnin puutetta ja halusimme tai emme ainakin meidän lapsia omaavien pitäisi ajatella tulevaisuutta jopa omaa sukupolveamme pidemmälle. Toivottavasti seuraava aikakausi olisi ekologisempi, mutta saa nähdä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kaku on tieteen sijaan keskittynyt ihmisten viihdyttämiseenn. Vastuu lukijoilla.

Tämän blogin suosituimmat