antingen - eller elämästä ja maailmasta

Lukukokemus; Matti Vuento - Virukset, näkymättömät viholliset

  • Lukukokemus; Matti Vuento - Virukset, näkymättömät viholliset

Perheenisänä erilaiset virukset ja rokotteet ovat tulleet nimeltään tutuiksi. Välillä elämä tuntuu kiertävän erilaisten tautien vuosikierron ympärillä. Lukion biologiastakin on kulunut sen verran aikaa, että välilä ihmettelen, miksi antibiootteja ei määrätä influenssaan

Halusin haastaa itseäni lukemalla “Virukset, näkymättömät viholliset” ja ajattelin alun perin että todennäköisesti jätän kirjan joko lukematta yöpöydälleni tai ainakin jätän sen kesken. Yllätyin kuitenkin kirjan mukaansatempaavuudeta ja kyvystä johtaa pienestä suureen, arkisesta yleiseen, yksilökokemuksesta ihmiskuntaan ja tästä hetkestä historiaan.

Kun teoksen alussa lähdetään nanometritasolta ja päädytään lopuksi pohtimaan ihmiskuntaa ja biosfäärin kokonaisuutta voitaneen todeta päädyttävän pienestä suureen. Kirjailija ei oleta (ainakaan tämän lukijan onneksi!) että sellaiset käsitteet kuten vaikkapa solun rakenne olisivat muistissa vaan aloittaa rauhallisesti selvittämällä solun, bakteerien ja virusten eroja ja niiden toimintaa.

Kirja selvittää seikaperäisesti myös virusten tutkimisen tieteenhistoriaa sekä sitä, miten virustaudit liittyvät maailmanhistoriaan ja nykypäivään - eivät ainoastaan taudinaiheuttajana vaan myös vaikkapa immateriaalioikeuden riitakappaleina. Matkan varrella selviää niin se, miksi Ganges-joen vettä pidetään aiheellisesti parantavana kuin myös se, miksi Ebola-virus pystyi alun perin leviämään niin hyvin tai toisaalta miksi yksikään virus ei ole ainakaan tähän mennessä ole kyennyt pyyhkimään pois ihmiskuntaa.

Vaikka teoksen nimi viittaakin virusten tunnettuun rooliin taudinaiheuttajana, käsitellään kirjassa myös virusten merkitystä geeniteknologiassa geenien kuljettajana, antibiootteja tietyllä tapaa parempina lääkkeinä sekä myös biologisessa tuholaistorjunnassa. Teos tarjoaa myös trillerimäisiä sävähdyksiä kuvaillessan prosesseja, joiden avulla vaikkapa Ebolan tai SARS-viruksen alkuperää on selvitetty ja sen torjuntaa suoritettu.

Virukset, näkymättömät viholliset, on harvinaisuus suomeksi alun perin kirjoitettuna populäärinä luonnontiedekirjana ja vielä korkeatasoisena sellaisena. Jyväskylän yliopiston biokemian emeritusprofessori Matti Vuento on onnistunut popularisointitehtävässä hyvin.

Usein teoksissa ongelmana on rakenteen hajanaisuus ja tietty katalogimaisuus tai esityksen kohdeyleisön yli- tai aliarviointi. Nähdäkseni Vuennon teos ei sorru näihin sudenkuoppiin. Hän selittää seikkaperäisesti ja ymmärrettävästi virusten toiminnan biokemiallisen pohjan ja on toisaalta rakentanut kirjan siten, että tästä kiinnostumatonkin lukija (tunnustan - jossain vaiheessa kemian termien sietokykyni loppui) saa kirjasta paljon irti.

Mysteeriksi jää lähinnä se, miksi kyseinen teos ei ole Tieto-Finlandia -ehdokkaana?

 

Matti Vuento: Virukset, näkymättömät viholliset. Gaudeamus 2016, 319s.

 

Matti Vuennon kotisivut:

http://mvuento.jimdo.com/kuka-min%C3%A4-olen-about-me/

 

Gaudeamus-kustantamon kirjasivu

http://www.gaudeamus.fi/virukset/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat