antingen - eller elämästä ja maailmasta

Lukukokemus: Erika Fatland - Sovjetistan

  • Lukukokemus: Erika Fatland - Sovjetistan

Sovjetistan on matkakirja viidestä Keski-Aasian ‘Stanista, eli Turkmenistanista, Kazakstanista, Tadzikistanista, Uzbekistanista ja Kirgisiasta. Hyvän matkakirjan kaavan mukaisesti on omakohtaisia kokemuksia, maisema- ja ihmiskuvausta, hauskoja sattumuksia, koskettavia tarinoita ja sitomista laajempaan historialliseen ja kulttuuriseen kontekstiin.

Onko matkakirja formaattina vanhentunut kun halpalennot vievät kaikkialle ja internet tarjoaa enemmän tietoa kuin mihin jaksaa perehtyä? Itse olen laiska matkustamaan minkä kätken siihen mielipiteeseen, että lyhyet matkat vieraaseen kulttuuriin tarjoavat vain sellaisen pintaraapaisun jonka voi valtaosin tehdä myös kotisohvalta. Hyvin kirjoitettu matkakirja tarjoaa kokonaisnäkemyksen jonka takana on useamman kuukauden tutustumismatka eri Keski-Aasian maihin.

Omat tietoni Keski-Aasiasta ovat hajanaisia. Ensimmäiset mielikuvani alueesta liittyvät toisaalta lapsuudessani televisiossa esitettyyn Silkkitie-sarjaan jolla ei tuntunut olevan alku- tai päätepistettä sekä toisaalta Leevi & Leavingsin Turkmenialainen tyttöystävä -kappaleeseen. Ekoaiheita seuratessa tutuksi ovat tulleet kuvat kuivuneesta Araljärvestä ja Poligon 2 -ydinkoealueesta.

Fatlandin kirjassa kuvaillaan matkantekoa eri puolilla Keski-Aasian valtioita, niiden eroavaisuuksia, johtajakultteja, luontoa ja alkuperäiskansojen elintapoja. Myös alueen historiaa käsitellään sujuvasti, ja kenties kiusallisesti esiin tulee, kuinka aikoinaan rikkaat ja vauraat Keski-Aasian muinaiset valtakunnat peittyivät valloittajien verilöylyihin ja uskonnollisen suvaitsemattomuuden aaltoihin. En tiennyt, että esimerkiksi Algoritmin kirjoittama oppikirja Algebra, molemmat kohtalaisen tunnettuja käsitteitä, olivat lähtöisin Keski-Aasiasta.

Sovjetistan on laaja-alainen sivistynyt ja mielenkiintoinen matkakirja jota oli ilo lukea. Kirja Fatlandin kieli on soljuvaa ja Hanna Tarkan käännös sujuva. Kirjoitus on pikemminkin antropologin kuin toimittajan ottein tehty, eli teksti on pitkäjänteistä episodimaisuuden sijaan.

Teoksesta jää ehkä puuttumaan pohdinta Keski-Aasian maiden asemasta Kiinan ja Venäjän välissä ja tämän kamppailun ulottuvuuksista, toisaalta kirjassa on materiaalia itsessään jo riittävästi.

 

Erika Fatland: Sovjetistan, Siltala 2015. 478s.

 

Kirjan esittelysivu Siltala-kustantamon sivuilla:

http://www.siltalapublishing.fi/kirja/219/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat