*

antingen - eller elämästä ja maailmasta

Lukukokemus: Albert Sánchez Pinol - Voitetun kaupungin tarina

  • Lukukokemus: Albert Sánchez Pinol - Voitetun kaupungin tarina

Pinolin romaani on veijariromaani, sotahistoriallinen linnoitustekniikan ja yleisinhimillinen kärsimyksen kuvaus. Se on kuvaus linnoitusinsinööri Marti Zuvirían koulutuksesta, 1700-luvun alun sodankäynnistä ja Katalonian asemasta Espanjan perimyssodissa. Samalla nähdäkseni teos ei oikein osaa päättää mitä se oikein on? Ehkä sekin on päätös, olla monimerkityksellinen.

Katalaani Marti Zuviría päätyy aikansa parhaan linnoitusinsinöörin, Sebastian Le Prestre de Vaubanin oppiin kouluttautumaan insinööriksi, eli suunnittelemaan ja rakentamaan linnoituksia, puolustamaan niitä ja valtaamaan niitä piirityksin. Hän tempautuu Vaubanin kuoleman jälkeen Espanjan monimutkaisen perimyssodan pyörteisiin ja lopulta puolustaa kotikaupunkiaan Barcelonaa kastilialais-ranskalaisen armeijan hyökkäykseltä. Barcelona vallataan lopuksi 11.9.1714 - päivänä, josta on tullut Katalonian kansallispäivä.

Matkan varrella tapahtuu mitä uskomattomampia käänteitä ja sattumuksia joiden aikana alleviivataan niin kansan ja eliitin eroja ajan Euroopassa kuin myös sotien julmuutta. Yleisteoksissa korostetaan usein Euroopan sotien inhimillistymistä uskonsotien ja Napoleonin sotien välisenä aikana. Kuvaukset Espanjan perimyssodista eivät ainakaan osu tähän kuvaukseen, toisaalta tuon ajan sodankäynnissä kuten myös niin monesti muutenkin sotilaat olivat paremmin suojattuja sodan kauhuilta kuin jalkoihin jääneet siviilit.

Suomenlinna on kotimainen esimerkki bastionijärjestelmän linnoitusarkkitehtuurista josta on tullut ajan myötä turistikohde ja kaupunkilaisten keidas. Pinolin romaani esittelee perin pohjin tappamisen logiikan jonka mukaan tuon ajan vaikuttavia linnoituksia rakennettiin, miten niitä vastaan hyökättiin ja miten niitä puolustettiin. Sotahistorian harrastajana kuvauksista tulevat mieleen myös myöhäisempi linnoitussodankäynti, kuten vaikkapa ensimmäisen maailmansodan taistelut tai taistelut talvisodan pääasemassa.

Historiaa aikanaan opiskelleena ja melko laajasti lukevana tietämättömyyteni aihepiiristä on varmaan onneksi, en voi olla kirjallinen rokkipoliisi.  En ole käynyt koskaan Barcelonassa tai ylipäätään Kataloniassa, en tunne maan tai aikakauden historiaa kovin hyvin joten en voi mitenkään arvostella teoksen historiallista paikkaansa pitävyyttä tai paikkansa pitämättömyyttä. Teokseen on sisällytetty runsaasti kuvia jotka havainnollistavat tekstiä ja saavat näin tekstissä kuvaillun geometrian elämään paremmin.

Suomalaisena lukijana mieleen tulee Waltarin “Johannes Angelos” joka kertoo huomattavasti kuuluisammasta piirityksestä, Konstantinopolin valloituksesta 1453. Siinä missä Waltarin teos on älyllisempi, pitkäjänteisempi ja dramaattisempi on Pinolin romaani tragikoominen, veijarimainen ja episodimainen.

Yhtä kaikki, tulipa luettua. Lukunautinto? En ole varma. Taidan päättää vasta, kunhan olen lukenut romaanin jatko-osan “Vae Victus” jota ei ole vielä käännetty osaamilleni kielille. Samalla mietin, että Peter Englundin tapainen historioitsija olisi kyennyt kuvaamaan tapahtumia paremmin ja mielenkiintoisemmin, romaanin juoni ei ollut mitenkään erikoinen.

 

Albert Sánchez Pinol: Voitetun kaupungin tarina. Bazar-kustannus 2016, 686s.

Kirjan esittelysivu Bazar-kustannuksen sivustolla:

http://www.bazarkustannus.fi/kirja/voitetun-kaupungin-tarina/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset