antingen - eller elämästä ja maailmasta

Lukukokemus: Adam Alter - Irresistible, The Rise of Addictive Business...

  • Lukukokemus: Adam Alter - Irresistible, The Rise of Addictive Business...

Alterin teos käsittelee digiaddiktioita toiminnallisena riippuvuutena ja vertailemalla niitä esimerkiksi huumeiden käyttöön niin aivotoiminnan kuin kulttuurihistorian kautta. Kirja on nyt myös suomennettu Terra Cognitan toimesta nimellä “Vastustamaton, miksi emme pysty lopettamaan tsekkaamista, skrollaamista, klikkaamista ja seuraamista”, mikä nimenä tuo esille hyvin teoksen yksilönäkökulman.

Teos alkaa tunnetulla anekdootilla Steven Jobsista, jonka yritys kehitti Ipadin mutta joka ei sallinut laitteen käyttöä lapsilleen. Nykylapset ovat tietyssä mielessä toivottomassa tilanteessa - heidän huomiotaan kalastellaan tuhansien ohjelmistokehittäjien darwinistisessa prosessissa tekemillä tieteellistä tietoa hyödyntävillä huomionnaaraussovelluksilla. Houkutusta on vaikea vastustaa, kuten aikuisetkin voivat hyvin toisistaan havaita. Toiminnallisten riippuvuuksien haasteet ovat nykyihmiselle suurempia kuin koskaan.

New Yorkin yliopiston Stern School of Businessin markkinoinnin ja psykologian apulaisprofessori Alter esittelee toiminnallisen riippuvuuden käsitteen, sen kulttuurihistoriaa sekä myös erilaisia malleja saada riippuvuudesta kärsiviä luopumaan riippuvuudestaan. Esittelyt on rakennettu hyvin taitavasti hyödyntäen Alterin omia elämänkokemuksia, kuuluisien tutkimusten kuvauksia sekä eri lähteistä koostuvia anekdootteja.

Miten digiriippuvuuksia voisi hoitaa? Alter tuo esiin positiivisena esimerkkinä amerikkalaissotilaiden huumeriippuvuuden Vietnamin sodan aikaan. Vietnamissa taistelleet joukot kärsivät erittäin laajasta huumeongelmasta. Huumeiden käyttö liittyi kuitenkin ensisijaisesti ympäristöön ja sotilaiden palattua valtaosan huumeidenkäyttö katkesi. Toisin kuin huumeiden käyttö digimaailman välineiden käyttö on nykyelämän työnteon ja arjen asioiden hoitamisen kannalta välttämätöntä joten ratkaisuna ei voi olla kylmä kalkkuna vaan tyydytyksen hakeminen monipuolisesta elämästä yksinomaan yksipuolisten ja välittömästi palkitsevien digisovellusten sijaan. Alter tuo myös esille toiminnallisen riippuvuuden mekanismeja hyödyntäviä positiiviseen muutokseen tähtääviä sovelluksia.

Teos on hyvä puheenvuoro kenen tahansa arkielämässä havaitsemasta addiktoivan teknologian mukanaan tuomasta muutoksesta. Lukukokemus on sujuva ja popularisointi toimivaa. Teos toimii kuitenkin lähinnä johdantona, lankoja ei sidota yhteen ja anekdoottikokoelman piirteet häiritsevät. Toivottavasti Alter kirjoittaa joskus jäsennellymmän esityksen aiheesta.

Omalta osaltani lukukokemus lisäsi oman netinkäyttöni, ennen kaikkea kännykän käytön tutkailua. Kuinka paljon se tuottaa iloa elämääni, kuinka paljon kyse on omien ajatuskulkujen katkaisusta, mitä kaikkea se estää elämässä? Nämä kysymykset lienevät sen kaltaisia, mitä on aiemmin liitetty lähinnä alkoholinkäyttöön, mutta nykymaailmassa kannattanee liittää myös digiteknologian käyttöön.

Adam Alter: Irresistible, The Rise of Addictive Business and the Business of Keeping Us Hooked. Penguin Press, 368s, 2017.

 

Adam Alterin teoksen suomennoksen esittely Terra Cognitan sivuilla

http://www.terracognita.fi/tc/product/vastustamaton/

Adam Alterin TED-puhe “Why our screens make us less happy?” (10 min)

https://www.ted.com/talks/adam_alter_why_our_screens_make_us_less_happy

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kiitos. Olit osaltasi myötävaikuttamassa kirjoituksen Koiranruuan syömisen tärkeydestä syntyyn.

Tämän blogin suosituimmat