antingen - eller elämästä ja maailmasta

Lukukokemus; Cixin Liu - Three Body Problem - Tunnetuin kiinalainen scifi-teos

  • Lukukokemus; Cixin Liu - Three Body Problem - Tunnetuin kiinalainen scifi-teos

Cixin Liun lähitulevaisuuteen sijoittuva scifi-trilogian aloitusosa on trilleri, scifi-spektaakkeli ja kiehtova fysiikan oppitunti. Se on toisaalta myös puheenvuoro perustutkimuksen merkityksestä ja ehkä jonkinlainen ikkuna Kiinan kirjallisuussensuurin nykytilaan - siihen mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Kotimaassaan suosittu teos kertonee myös ostajakuntansa mausta, mikä on tässä tapauksessa erinomainen. Teoksen englanninkielinen käännös on ollut myös menestys ja voittanut ensimmäisenä kiinalaisteoksena arvostetun Hugo -palkinnon 2015.

Kaunokirjallisuus on ainoa tapa matkustaa toisen ihmisen pään sisälle. Se toimii myös mahdollisuutena ymmärtää toisen kulttuurin, tai edes mikrotasolla toisen ihmisen ajattelun lähtökohtia. Scifi-kirjallisuuden anglosaksiseen valtavirtaan verrattuna Three Body Problem on raikas uutuus joka tarkastelee kirjallisuuden perinteistä teemaa, ensimmäistä kohtaamista maan ulkopuolisen älyn kanssa, uudenlaisista näkökulmista.

Empiiristen todisteiden puuttuessa kuvaukset maapallon ulkopuolisesta älyllisestä elämästä heijastavat pelkojamme ja toiveita ollen eräänlaisia filosofisia ajatusharjoituksia.

Kuten The Atlanticin alla linkitetyssä artikkelissakin todetaan, scifi on nojautunut usein historiallisiin tapahtumiin ja myytteihin. Isaac Asimovin Säätiö-sarjan taustalla oli tarina Rooman hajoaminen ja keskiajan synty, niin mytologiana kuin todellisuutena. Frank Herbertin Dyyni -sarja tukeutuu vahvasti beduiinikulttuuriin myytteihin ja elintapoihin. Nähdäkseni Three Body Problem on niin raikas lukukokemus juuri Kiinan kulttuuriin ja historiaan nojautumisensa takia.

Mitä erityisesti kiinalaista romaanista löytyy? Kiinan kulttuurivallankumous on kirjallisuudessa ja historiankirjoituksessa usein käsitelty teema joka tulee esille niin Kiinassa asuvien kuin kiinalaisemigranttien teoksissa. Kiinassa asuvien kirjailijoiden kulttuurivallankumouksen korostamista voinee ymmärtää myös sitä kautta, että kulttuurivallankumouksen käsittely tarjoaa välineen ylipäätään kritisoida Kiinan kommunistivaltaa. Cixin Liun omat vanhemmat olivat osa koulutettua yhteiskuntaluokkaa joita nöyryytettiin ja lähetettiin syrjäseuduille.

Kulttuurivallankumouksen ja Kiinan lähihistorian kertauksen lisäksi esille tulee buddhalainen elämänkierto sivilisaatioihin liittyen ja toisaalta nyky-Kiinaan ja toisaalta Kiinan historiaan asemoituna ehkäpä myös pelko salaseuroista, vieraista aatteista sekä siitä, mitä tapahtuu jos jää tieteen ja teknologian kilpajuoksussa jälkeen. Kiinallehan tapahtui kohtaaminen vieraan sivilisaation kanssa ja maan voi katsoa edelleen olevan toipumassa tästä kohtaamisesta. Amerikan alkuperäisasukkaat eivät taas kohtaamisesta koskaan toipuneet.

Teos on itseensä luottavan, vahvan Kiinan kertomus. Kylmän sodan Kiina vetää läpi kirjassa maailman huippua lähentelevää tiedeprojektia. Tarinan lähitulevaisuuden Kiina on selkeästi yksi maapallon johtovaltioista EU:n ja USA:n ohella, tieteen ja teknologian suhteen maailman huipulla

Trilogian kaksi seuraavaakin osaa on käännetty englanniksi tosin täytyy todeta, etteivät ne yllä ensimmäisen tasolle. Varsinkin kolmas osa on jo itseään toistava ja turhan paljon esoteerisemman fysiikan mahdollisuuksiin nojautuva. Lukemisen arvoisia kuitenkin.

Liu Cixin; Three Body Problem, 416s, Tor Books 2016 (alkuperäisteos 2007)

The Atlantic: What Happens If China Makes First Contact? 12/17 - Cixin Liun haastattelu sekä artikkeli Kiinan SETI-projektista

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/12/what-happens-if-china-makes-first-contact/544131/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuo The Atlanticin artikkeli on tosi hyvä. Kiinalaisten keksintö käyttää halpaa työvoimaa ei ole minua saanut vaikuttuneeksi. Japanissa tekivät käytännössä täysautomaattisen tehtaan jo 80-luvun lopulla. Silloin otettiin laajalti käyttöön CAM:ia, Computer-aided manufacturing. Taisi olla vasta keväällä, kun huomasin, että nopeimmassa "supertietokoneessa" on kiinalaisten kehittämä prosessori, Sunway SW26010. Se sai vaikuttuneeksi. Kyllä se antennikin melkoinen on.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

En usko että kontaktia tulee, mutta jos kuvitteelisesti tuleekin, niin liekö suhtautumisemme samanlaista, kuin usein tuntuu olevan ns. jumaliin. Jumaliin jotka ovat niin ylivertaisia, että annamme kohtalommekin niiden käsiin, ja vaivumme sitä kautta apatiaan, ja lopulta itsemurhaan, koska emme vaan osaa käyttäytyä järkevästi.

Jos kontakti on edes osittain kanssamme samalla tasolla, saattaa siitä siloin poikiakin jotain positiivista synergiaa. Jos taas ovat ihan apinoita, leikimme luultavasti silloin itse jumalia. Näinhän nämä hommat suunnilleen menevät pienessä mittakaavassa täällä meidän hiekkalaatikolla.

Kiinan uusi radioteleskooppi on kyllä iso ja varmaan ihan pätevä, mutta ongelmia on toisaalla. Nimittäin kiinalla ei ole kunnollista tietotaitoa käyttää sitä, eikä toistaiseksi kukaan pätevä, pätevät ulkomaalaiset, halua käyttää kyseistä teleskooppia > https://arstechnica.com/science/2017/08/china-buil...

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Itse asiassa tuo Three Body Problem käsittelee etenkin ensimmäisessä osassaan tuota problematiikkaa varsin osuvasti, minkä voinee juonipaljastuksiin menemättä todeta. Cixin Liun oma näkemys lajien välisestä kommunikaatiosta on paljon synkempi, ihmeemmin spoilaamatta perusnäkemys on, että piilossa kannattaisi pysyä.

Tämän blogin suosituimmat