antingen - eller elämästä ja maailmasta

Charles Mann: “The Wizard and the Prophet” - ympäristöajattelun juurilla

  • Charles Mann: “The Wizard and the Prophet” - ympäristöajattelun juurilla

Pian maapallolla on kymmenen miljardia ihmistä. Pitäisikö ihmiskunnan resurssien käyttöä supistaa kestävälle tasolle kuten ympäristönsuojelun profeetat kertovat? Vai tulisiko kantokyvyn rajoja venyttää uusilla teknologisilla ratkaisuilla kuten teknologiauskovaiset velhot kertovat? Mannin teos esittelee näiden kahden lähestymistavan juuria kasvinjalostaja Norman Borlaugin ja ekologi Willaim Vogtin elämäntyön esittelyn kautta.

Mannin arkkivelho Norman Borlaug (1914-2009) oli mies johon vihreä vallankumous henkilöityi. Borlaugin avainkokemus oli vehnäjalostustyö Meksikossa. Kehitystyössä jalostetut uudenlaiset vehnälajikkeet yhdistettynä laajamittaiseen lannoitteiden käyttöön moninkertaistivat sadon useissa kehitysmaissa 1960 luvulta lähtien, mitä on kutsuttu vihreäksi vallankumoukseksi. Vuonna 1970 Borlaug palkittiin työstään rauhan Nobelilla.

Arkkiprofeetta William Vogtin (1902-1968) avainkokemus oli tutkimustyö Chilen guanontuotantosaarten kestäväksi hyödyntämiseksi. Siellä esille noussut käsitys kantokyvyn rajoista heijastui hänen ajatteluunsa koko maapallon suhteen. Hänen 1948 julkaistu teoksensa “Road to Survival” nosti esille voimakkaasti tarvetta supistaa ihmiskunnan resurssikäyttö kestävälle tasolle. En ole lukenut Linkolaa, liekö hän Vogtia? Tai 1948 Fairfield Osbornin kirjoittamaa, suomennettuakin “Ryöstetty kiertotähtemme” -teosta? Vogt toimi monipuolisesti erilaisissa ympäristönsuojelun kansainvälisissä tehtävissä kunnes riitautui työnantajiensa kanssa näkemystensä vuoksi. Myöhemmin Vogtin luotsaama Planned Parenthood Federation of America sponsoroi merkittävissä määrin ehkäisypillerien kehitystä.

Molempien miesten elämäntarinan ohella teos esittelee ekologisia ongelmia ruoan tuotannon, energiantuotannon, kestävän vedenkäytön ja ilmastonmuutoksen aloilla sekä velhojen ja profeettojen erilaisia ratkaisutapoja niihin.

Kirjassa on myös tiettyjä ongelmia. Amerikkalaiskeskeisyys on toki ymmärrettävää yhdysvaltalaiskirjassa. Teoksen loppu on myös ehkä hiukan töksähtävä. Myös Norman Borlaugin Nobel-puheessaan esille tuoma näkökulma siihe, että vihreä vallankumous tarjosi vain lisäaikaa väestökysymyksen ratkaisuun, ei nouse esille ehkä siksi, että se olisi ristiriidassa Norman Borlaugille asetetun velhon viitan kanssa. Tämä tosin nostaa esille kysymyksen, onko niin Vogtin kuin Borlaugin mutkia vedetty suoraksi jotta aikaiseksi saataisiin vetävämpi tarina?

Kokonaisuudessaan teos oli erinomaisen sujuvasti kirjoitettu, erittäin mielenkiintoinen ja uusia näköaloja avaava. Kirjan pitkäjänteisyys antaa mahdollisuuden avata pitkiä kehityskulkuja ja monimutkaisia kysymyksiä tavoin, millä taitavimmatkaan lehtiartikkelit ei voi onnistua. Tietokirja onnistuu esittelemään monimutkaisia teemoja hyvin popularisoiden kuten maatalouden ravinnekierron ongelmia kuin myös kasvinjalostusta.

Teos muistuttaa myös, etteivät ympäristökysymykset ole suinkaan putkahtaneet tietoisuuteen yht’äkkiä, vaan monet ongelmat ja ratkaisuehdotukset ovat vanhempia kuin luulemme. Monet käsitykset, esimerkiksi monien sinänsä ympäristötietoisten ihmisten ydinvoimavastaisuus, tulee helpommin käsitettäväksi kun perehtyy ympäristöajattelun juuriin.

Charles C. Mann: “The Wizard and the Prophet - Two Remarkable Scientists And Their Dueling Visions To Shape Tomorrow’s World.” Penguin Press 2018, 640s.

 

https://www.penguinrandomhouse.com/books/220698/the-wizard-and-the-prophet-by-charles-c-mann/9780307961693/

 

Charles C. Mannin artikkeli teoksestaan The Atlantic -lehdessä

"Can Planet Earth Feed 10 Billion People? Humanity has 30 years to find out."

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2018/03/charles-mann-can-planet-earth-feed-10-billion-people/550928/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat